Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2018



Δείτε ΕΔΩ τα σεμινάρια του 2017

Δείτε ΕΔΩ τα σεμινάρια του 2016

Για την διευκόλυνση των συνδρομητών και φίλων μας, σας ενημερώνουμε  για εκπαιδευτικά προγράμματα (σεμινάρια) που πραγματοποιούνται με θεματικές ενότητες που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.


* Τα σεμινάρια εμφανίζονται με χρονολογική σειρά. κάντε κλικ πάνω στο θέμα των σεμιναρίων με μπλε γράμματα για να δείτε την αναλυτική πρόσκληση.

Πρόγραμμα σεμιναρίων 2018
ΘΕΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
«Ενεργειακές Κοινότητες & Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου μεταξύ 15:00 - 17:00 μ.μ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους ΟΤΑ στην συμμετοχή σε επενδυτικές δραστηριότητες στο τομέα της ενέργειας και συναφών τομέων μέσω των συλλογικών σχημάτων των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚοιν).
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.» Δευτέρα 10/12/2018 και Τρίτη 11/12/2018 (Διήμερο) Σκοπός του σεμιναρίου είναι α) να παρέχει μία ολοκληρωμένη ενημέρωση στους συμμετέχοντες για την διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών (θεσμικό πλαίσιο, απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, διαδικασία & βήματα υλοποίησης) βάσει των διατάξεων του Ν.4412/2016 και της ΚΥΑ 117384/2017 (ΦΕΚ 3821 Β/31.10.2017), β) να καταστήσει ικανούς τους συμμετέχοντες υπαλλήλους των γραφείων/τμημάτων/διευθύνσεων στην εκτέλεση όλων των προπαρασκευαστικών ενεργειών και στην διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών, γ) να καταστήσει ικανά τα μέλη των επιτροπών διενέργειας των διαγωνισμών και αξιολόγησης των προσφορών να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
«Οι νέοι Δημοσιονομικοί Έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο & τη Γ.Δ.Δ.Ε. (ΥΠΟΙΚ) και οι απαραίτητες ενέργειες προσαρμογής από τις Οικονομικές Υπηρεσίες των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (Δήμων και ΝΠΔΔ του Δημόσιου Τομέα)» Πέμπτη 6/12/2018 και Παρασκευή 7/12/2018 (Διήμερο) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, προϊσταμένους & στελέχη Οικονομικής Υπηρεσίας, Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου), το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, την απαιτούμενη προετοιμασία της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και συνολικά του Φορέα. Μέσα από την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου και καλών πρακτικών, δίνεται έμφαση στο πως οι Προϊστάμενοι Ο.Υ. θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό σύστημα εσωτερικών δικλείδων με σκοπό τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, την εξάλειψη κινδύνων επί της οικονομικής διαχείρισης, αλλά και την προστασία των υπολόγων, διαχειριστών και διατακτών δεδομένης της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου.
«Οι νέοι Δημοσιονομικοί Έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο & τη Γ.Δ.Δ.Ε. (ΥΠΟΙΚ) και οι απαραίτητες ενέργειες προσαρμογής από τις Οικονομικές Υπηρεσίες των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (Δήμων και ΝΠΔΔ του Δημόσιου Τομέα)» Δευτέρα 10/12/2018 και Τρίτη 11/12/2018 (Διήμερο)  09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, προϊσταμένους & στελέχη Οικονομικής Υπηρεσίας, Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου), το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, την απαιτούμενη προετοιμασία της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και συνολικά του Φορέα. Μέσα από την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου και καλών πρακτικών, δίνεται έμφαση στο πως οι Προϊστάμενοι Ο.Υ. θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό σύστημα εσωτερικών δικλείδων με σκοπό τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, την εξάλειψη κινδύνων επί της οικονομικής διαχείρισης, αλλά και την προστασία των υπολόγων, διαχειριστών και διατακτών δεδομένης της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου.
«Πολιτική Προστασία: Θεσμικό πλαίσιο - Ενέργειες αντιμετώπισης - Επιχειρησιακός σχεδιασμός - Αξιολόγηση κινδύνου (Risk Assessment) - Σύγχρονες Προσεγγίσεις - Συμμετοχή της τοπικής κοινότητας» Δευτέρα 19/11/2018 και Τρίτη 20/11/2018 (Διήμερο)  09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, προϊσταμένους & στελέχη Οργανικών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Υπηρεσιών Πρόνοιας, Διοικητικών Υπηρεσιών, Γραφείων Τύπου): (α) το συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την προετοιμασία, ετοιμότητα, επιχειρησιακό σχεδιασμό, απόκριση, αποκατάσταση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, (β) τις βασικές αρχές ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, (γ) σύγχρονες προσεγγίσεις.
«Οι νέοι Δημοσιονομικοί Έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο & τη Γ.Δ.Δ.Ε. (ΥΠΟΙΚ) και οι απαραίτητες ενέργειες προσαρμογής από τις Οικονομικές Υπηρεσίες των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (Δήμων και ΝΠΔΔ του Δημόσιου Τομέα)» Δευτέρα 26/11/2018 και Τρίτη 27/11/2018 (Διήμερο)  09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, προϊσταμένους & στελέχη Οικονομικής Υπηρεσίας, Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου), το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, την απαιτούμενη προετοιμασία της οι-κονομικής υπηρεσίας αλλά και συνολικά του Φορέα. Μέσα από την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου και καλών πρακτικών, δίνεται έμφαση στο πως οι Προϊστάμενοι Ο.Υ. θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό σύστημα εσωτερικών δικλείδων με σκοπό τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, την εξάλειψη κινδύνων επί της οικονομικής διαχείρισης, αλλά και την προστασία των υπολόγων, διαχειριστών και διατακτών δεδομένης της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου.
«Νέο εκλογικό σύστημα και σύστημα διακυβέρνησης με τον Ν. 4555/18» Τρίτη 13/11/2018   09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις, σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο Ν. 4555/18 για την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών 2019 και πώς διαμορφώνεται το σύστημα διακυβέρνησης για την νέα δημοτική περίοδο.
«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2019» Τρίτη 06/11/2018   09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), τις αλλαγές που επέρχονται με την νέα ΚΥΑ 34574/18 στην κατάρτιση και παρακολούθηση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ).
«ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΡΟΣΦΟΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» (Άμεσες Ενέργειες και υποχρεώσεις – Προϋπολογισμός – Μητρώο – Μισθώσεις – Φορολογία κλπ.) Δευτέρα 05/11/2018   09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), το Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των κληροδοτημάτων και πρόσφορους τρόπους αξιοποίησης τους. Επίσης, την Οικονομική διαχείριση των κληροδοτημάτων (δαπάνες-προμήθειες-λογιστικά).
«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι - ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ» (Επαναληπτικό) Δευτέρα 29/10/2018   09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), τις αλλαγές στην οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ που επιφέρει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» με τα άρθρα 193, 196, 202-207, 222.
«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ» Δευτέρα 15/10/2018   09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), τις αλλαγές στην οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ που επιφέρει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» με τα άρθρα 193, 196, 202-207, 222.
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019: (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ, ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ) Δευτέρα 1/10/2018 και Τρίτη 2/10/18 από τις 08:00 π.μ. (ώρα έναρξης υποδοχής) έως τις 16:00 μ.μ. (ώρα λήξης)

Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 52, Αθήνα (πλησίον σταθμού Μετρό και ηλεκτρικού Ομόνοια)
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη των παρακάτω ενοτήτων:
• Εξελίξεις στην Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Οι γενικότερες εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση, οι επικείμενες αλλαγές στη Δημοσιονομική Διοίκηση Δημοσίου-ΟΤΑ, οι νέες απαιτήσεις από τους ΟΤΑ και οι αναγκαίες προσαρμογές στη λειτουργία τους) • Δημοτικές εκλογές 2019 - Νέο εκλογικό σύστημα
(Το νέο εκλογικό σύστημα – παρατάξεις - το νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ)
• Αλλαγές στην λειτουργία των Δήμων που προκύπτουν από τον «Κλεισθένη Ι» (Αλλαγές στα όργανα Διοίκησης και τη λειτουργία των ΟΤΑ, κατηγοριοποίηση των Δήμων και μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία τους, επιχειρησιακός προγραμματισμός)
• Αλλαγές στην Οικονομική Διοίκηση των Δήμων που προκύπτουν από τον «Κλεισθένη Ι» (Νέες διατάξεις για την έγκριση δαπανών την εκκαθάριση και την εντολή πληρωμών, νέος τρόπος προσδιορισμού των ανταποδοτικών, ο ρόλος και οι ευθύνες των οικονομικών υπηρεσιών και του προϊσταμένου της υπηρεσίας)
• Κατάργηση προληπτικού ελέγχου από 01/01/2019: πως προετοιμάζονται οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων (Εν όψει της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου των δαπανών οι απαιτούμενες αναπροσαρμογές στην οικονομική λειτουργία των Δήμων- η πρόταση της εταιρείας μας) • Εξελίξεις στην Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Οι γενικότερες εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση, οι επικείμενες αλλαγές στη Δημοσιονομική Διοίκηση Δημοσίου-ΟΤΑ, οι νέες απαιτήσεις από τους ΟΤΑ και οι αναγκαίες προσαρμογές στη λειτουργία τους)
• Δημοτικές εκλογές 2019 - Νέο εκλογικό σύστημα (Το νέο εκλογικό σύστημα – παρατάξεις - το νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ)
• Αλλαγές στην λειτουργία των Δήμων που προκύπτουν από τον «Κλεισθένη Ι» (Αλλαγές στα όργανα Διοίκησης και τη λειτουργία των ΟΤΑ, κατηγοριοποίηση των Δήμων και μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία τους, επιχειρησιακός προγραμματισμός)
• Αλλαγές στην Οικονομική Διοίκηση των Δήμων που προκύπτουν από τον «Κλεισθένη Ι» (Νέες διατάξεις για την έγκριση δαπανών την εκκαθάριση και την εντολή πληρωμών, νέος τρόπος προσδιορισμού των ανταποδοτικών, ο ρόλος και οι ευθύνες των οικονομικών υπηρεσιών και του προϊσταμένου της υπηρεσίας)
• Κατάργηση προληπτικού ελέγχου από 01/01/2019: πως προετοιμάζονται οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων (Εν όψει της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου των δαπανών οι απαιτούμενες αναπροσαρμογές στην οικονομική λειτουργία των Δήμων- η πρόταση της εταιρείας μας)
Προϋπολογισμός Δήμων έτους 2019- Οδηγίες για τη σύνταξή του με βάση την ΚΥΑ 38347/2018 Δευτέρα 10/09/2018   09.00 π.μ. - 15.00 μ.μ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη Οικονομικών Υπηρεσιών) οδηγίες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού έτους 2019 των Δήμων σύμφωνα με τις αλλαγές που προσδιορίστηκαν κατά την έκδοση της ΚΥΑ 38347/2018.
Τα βασικά σημεία της ΚΥΑ οικ. 38347/2018 Υπ. Εσωτερικών-Οικονομικών (ΦΕΚ 3086 Β/27-07-2017) με θέμα «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2019 Παρασκευή 31/08/2018   11.00 π.μ. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι η άμεση ενημέρωση των συνδρομητών μας για τις αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και να δοθούν οδηγίες για την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2018.
Απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές άμεσης εφαρμογής που επιφέρει στην οικονομική λειτουργία ο Ν.4555/18 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι Τετάρτη 01/08/2018   11.00 π.μ. - Online Σεμινάριο Η τηλεδιάσκεψη αποτελεί συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/7 σχετικά με τις άμεσες αλλαγές που επιφέρει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» στην οικονομική λειτουργία. Επίσης θα παρουσιασθούν θέματα εσόδων – τελών τα οποία ρυθμίζονται με τις διατάξεις του Ν.4555/18.
Οι αλλαγές άμεσης εφαρμογής που επιφέρει στην οικονομική λειτουργία που ο Ν.4555/18 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» Πέμπτη 26/07/2018   11.00 π.μ. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), μια πρώτη εικόνα των άμεσων αλλαγών στην οικονομική λειτουγία που επιφέρει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Συγκεκριμένα στον Διατάκτη, την ανάληψη υποχρέωσης, την εκκαθάριση δαπανών του Δήμου και των ΝΠΔΔ αυτών καθώς και τις υπογραφές ενταλμάτων και άλλα σχετικά θέματα..
Επιχορήγηση των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων για την προσαρμογή βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης (Π.Δ. 99/2017) Πέμπτη 12/07/2018   11.00 π.μ. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη παιδικών σταθμών) το περιεχόμενο και τις διαδικασίες επιχορήγησης.
Ο νέος Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών: Προοπτικές αξιοποίησης και συμπλήρωσης του με σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές και κατευθύνσεις προσαρμοσμένες στα Νομικά Πρόσωπα και τις υπηρεσίες των Δήμων Πέμπτη 28/06/2018   9.00 π.μ. – 15:00 μ.μ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες κατευθύνσεις και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τους δικούς τους κανονισμούς λειτουργίας, ώστε αυτοί να αποτελέσουν οδηγούς μιας παιδαγωγικής φιλοσοφίας που θα βασίζεται σε σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις σχετικές με την αγωγή των μικρών παιδιών και την υποδοχή των οικογενειών τους.
Φορολογικά θέματα που αφορούν τους Ο.Τ.Α και τα Νομικά τους Πρόσωπα Παρασκευή 18/5/2018   9.00 π.μ. – 15:00 μ.μ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν τα στελέχη των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων για τις φορολογικές υποχρεώσεις και φορολογικά θέματα που προκύπτουν και να δοθούν οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.
Κατάρτιση Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας και Ψηφιακό Οργανόγραμμα Τρίτη 22/05/2018  9.00 π.μ. – 15:00 μ.μ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις, σχετικά με την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των Ο.Τ.Α. στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.
Υποβολή οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ βάσει της νέας υπ’ αριθμόν 2816/18 απόφασης του ΥΠΕΣ Παρασκευή 11/5/2018  9.00 π.μ. – 15:00 μ.μ. - ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη Οικονομικών Υπηρεσιών) πλήρης καθοδήγηση για την ορθή υποβολή των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ και των λοιπών βάσεων δεδομένων του ΥΠΕΣ βάσει της νέας υπ’ αριθμόν 2816/18 απόφασης του ΥΠΕΣ.
Κληροδοτήματα στους Ο.Τ.Α πρόσφοροι τρόποι διαχείρισης και αξιοποίησης τους, οικονομικά & φορολογικά θέματα. Δευτέρα 7/5/2018  9.30 πμ – 15.30 μμ Σκοπός του σεμιναρίου είναι:
Α. Το Θεσμικό Πλαίσιο
Β. Ορθή Διαχείριση
Γ. Πρόσφοροι Τρόποι Διαχείρισης
Δ. Η Φορολογική Και Οικονομική Διαχείριση Των Κληροδοτημάτων.
Υποβολή οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ βάσει της νέας υπ’ αριθμόν 2816/18 απόφασης του ΥΠΕΣ Παρασκευή 4/5/2018  9.00 π.μ. – 15:00 μ.μ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη Οικονομικών Υπηρεσιών) πλήρης καθοδήγηση για την ορθή υποβολή των οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ και των λοιπών βάσεων δεδομένων του ΥΠΕΣ βάσει της νέας υπ’ αριθμόν 2816/18 απόφασης του ΥΠΕΣ.
Αρμοδιότητες & Λειτουργία Επιτροπών προμηθειών και Παροχής Γενικών Υπηρεσιών Βάση του Ν. 4412/2016 Πέμπτη 19/04/2018  9.00 π.μ. – 15:00 μ.μ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι:
α) να καταστήσει ικανά τα μέλη των επιτροπών διενέργειας των διαγωνισμών προμηθειών – παροχής γενικών υπηρεσιών και αξιολόγησης των προσφορών, να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
β) να καταστήσει ικανά τα μέλη των επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής του συμβατικού αντικειμένου δημοσίων συμβάσεων προμηθειών – παροχής γενικών υπηρεσιών, να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
γ) να καταστήσει ικανούς τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους στην εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών για την διενέργεια και την υλοποίηση – παρακολούθηση δημοσίων συμβάσεων προμηθειών – γενικών υπηρεσιών.
Υποβολή οικονομικών στοιχείων Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Παρασκευή 30/03/2018  9 - 11:00 π.μ. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (Προϊσταμένους οικονομικών υπηρεσιών των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α., Στατιστικούς ανταποκριτές και αναπληρωτές αυτών) τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για την υποβολή οικονομικών στοιχείων στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας και τη ταύτισή τους με τα στοιχεία που υποβάλλονται στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αρ. 2816/30.01.2018 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και των οδηγιών της αρ. 9 εγκυκλίου. .
Κατευθυντήριες οδηγίες για την λήψη επιχορήγησης εξόφλησης των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, διαταγών πληρωμής & υποχρεώσεων ΕΥΔΑΠ βάσει της υπ’ αριθμόν 6558/2018 απόφασης του ΥΠΕΣ Τετάρτη 28/03/2018  - 11:00 π.μ. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες), τις κατευθυντήριες οδηγίες για την λήψη επιχορήγησης εξόφλησης των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και διαταγών πληρωμής διαταγών πληρωμής & υποχρεώσεων ΕΥΔΑΠ βάσει της υπ’ αριθμόν 6558/2018 απόφασης του ΥΠΕΣ.
Παρουσίαση του νέου Νόμου 4495/17, διάρθρωση πληροφοριών - πλαίσιο δόμησης - αυθαίρετη δόμηση Δευτέρα 26/3/2018 9.00 πμ – 15.00 μμ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης, στελέχη Τεχνικών και άλλων Υπηρεσιών) τις διαδικασίες έκδοσης και ελέγχου οικοδομικών αδειών, τη διάρθρωση των υπηρεσιών ελέγχου δόμησης, τα συλλογικά όργανα ελέγχου δομημένου περιβάλλοντος, την επιτροπή εξέτασης προσφυγών αυθαιρέτων και επιτροπή προσβασιμότητας, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, την αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης καθώς επίσης και τις τροποποιήσεις με το Ν.4506/17, Ν.4513/18.
Διαδικασίες Αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων – Παρουσίαση νέου Π.Δ. 99/2017 Δευτέρα 12/3/2018 9.00 πμ – 15.00 μμ - Επαναληπτικό Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη υπηρεσιών Αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, Προϊσταμένους & στελέχη τεχνικών υπηρεσιών) τις προϋποθέσεις αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων.
Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Προσωπικού των ΟΤΑ Α΄ Παρασκευή 09/03/2018  9.00 πμ – 15.00 μμ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού, του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και του εποχικού προσωπικού των ΟΤΑ Α΄.
Σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών & Παροχής Υπηρεσιών βάσει Ν.4412/16 – Τροποποιήσεις, Νομολογία και άλλα Χρήσιμα Έγγραφα Τρίτη 06/03/2018  - 11:00 π.μ.. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών) τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των δημοσίων συμβάσεων.
Κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας & Ενιαίο σύστημα κινητικότητας Παρασκευή 02/03/2018 9.00 πμ – 15.00 μμ - Επαναληπτικό Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις, σχετικά με τη διαδικασία κινητικότητας των υπαλλήλων και την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή των ΟΤΑ στο ΕΣΚ. .
Διαδικασίες Αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων – Παρουσίαση νέου Π.Δ. 99/2017 Τετάρτη 21/02/2018 9.00 πμ – 15.00 μμ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη υπηρεσιών Αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, Προϊσταμένους & στελέχη τεχνικών υπηρεσιών) τις προϋποθέσεις αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων.
Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2018 στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών Παρασκευή 16/02/2018 - 11:00 π.μ.. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη διοικητικών υπηρεσιών) τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να αποστείλουν τα αιτήματα τους στα πλαίσια του προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2018 στους ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών.
Κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας & Ενιαίο σύστημα κινητικότητας Πέμπτη 15/02/2018 9.00 πμ – 15.00 μμ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές γνώσεις, σχετικά με τη διαδικασία κινητικότητας των υπαλλήλων και την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή των ΟΤΑ στο ΕΣΚ. .
Προϋπολογισμός - Προμήθειες - Πράξεις οικονομικής διαχείρισης των κληροδοτημάτων των ΟΤΑ και Ευθύνες Διαχειριστών Παρασκευή 09/02/2018 - 11:00 π.μ.. - Online Σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη οικονομικών υπηρεσιών) την έννοια και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα κληροδοτήματα των ΟΤΑ.
Ασφάλιση μετακλητών υπαλλήλων και αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. από 1/1/2017 Πέμπτη 08/02/2018 9.30 πμ – 15.30 μμ Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες (υπηρεσιακούς παράγοντες, Προϊσταμένους & στελέχη Τμημάτων Μισθοδοσίας, Προσωπικού & Οικονομικών Υπηρεσιών) το ισχύον από 1/1/2017 θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ασφάλιση των μετακλητών υπαλλήλων καθώς και την ασφάλιση των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α.
Πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του Π/Υ έτους 2018 Δευτέρα 22/01/2018 11:00 π.μ.- Online σεμινάριο Σκοπός της τηλεδιάσκεψης είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντε